19-vuotiaiden final four -haave elää

(17.12.2021) Valtakunnallisessa divarissa ahertava Ura Basketin 19-vuotiaat kohtaavat Jyväskylän HoNsU:n vuoden viimeisessä ottelussaan. Haastavasta syyskaudesta huolimatta pojat lähtevät kohti lauantain peliä ja joulutaukoa allaan viisi voittoa kahdeksasta pelatusta ottelusta.

Päävalmentaja Jukka Valpolan mielestä syksy on tuloksellisesti sujunut ”ok”. Kaikki kolme ottelua, jotka menivät vastustajille, olivat Jukan mielestä täysin voitettavissa.

– Avausottelussa Leppävaaran Pyrintöä vastaan emme selvästikään olleet vielä joukkueena valmiita. EBT:tä vastaan johdettiin isosti, mutta energia ei riittänyt ylläpitämään johtoasemaa loppuun asti. KTP-pelissä oli hieman vastaavanlainen tilanne, joten kotkalaiset veivät lopulta pelin mäihäkolkilla summerin soidessa, kertaa Valpola.

Tiivis yhteistyö yli joukkuerajojen mahdollistaa toiminnan

19-vuotiaiden paikka valtakunnallisessa sarjassa varmistui vasta viimeisellä karsintakierroksella. Vaikka menetetty mahdollisuus pelata SM-sarjapaikasta oli karvas takaisku voitontahtoiselle joukkueelle, voidaan kuitenkin todeta, että sarjataso lopulta oli oikea.

Haastavan syyskauden syynä on ennen kaikkea kahden ikäluokan pelaajien vähälukuisuus seurassamme. Kauden kynnyksellä 2003 syntyneitä oli viisi ja 2004 kaksi. Hyvällä yhteystyöllä yli ikärajojen on joukkuetta voitu täydentää 17-vuotiailla. Lisäksi sarjamääräys sallii poikkeuksellisesti kahden 2002 syntyneen peluuttamisen sarjaotteluissa, ja tämä on tuonut ratkaisevan avun 19-vuotiaiden peleihin. Vain päällekkäisyydet eri sarjojen välillä vaivaavat, ja staffin pöydältä löytyy kalenteripalapeli, joka usein on vaikean sudokun luokkaa. Liian suuri vaihtuvuus näkyy pakostakin peleissä.

Nollakakkoset ovat olleet pelastamassa useita tilanteita, ja on selvä, että aina kun ovat mukana pelataan voitosta. Ottelut junnusarjoissa tuovat itseluottamusta myös miesten sarjoissa pelaaville: näissä peleissä heille voidaan tarjota ratkaisevaa roolia ja onnistumisia. Lisäksi vahvat pelaajat luovat muille tilaa ja aikaa, ja vähentävät voittamisen paineita nuoremmilta. Monta ikäluokkaa kattava yhteisöllisyys ja koheesio edesauttavat elinvoimaista toimintaa myös tulevaisuudessa.

– Emme olisi pystyneet pelaamaan tällä tasolla ilman yli-ikäisiä. Kuitenkin vain neljä pelaajaa koko rosterista ovat pelanneet kaikki kahdeksan ottelua, ja he ovat kaikki juniori-ikäisiä, sanoo Jukka.

Uudestisyntyneenä kohti kevätkautta

Syksyn aikana naapurikunnista siirtyneet pelaajat saavat vuodenvaihteen jälkeen edustusoikeuden Ura Basketin 19-vuotiaissa. Tulossa on kaivattua lisävoimaa, joka on myös tulevaisuuden kannalta Ura Basketille tärkeä lisä.

– Keväällä ollaan taas parempi joukkue. Meille siirtyneet pelaajat tulevat mahdollistamaan joukkueelle monta asiaa. Voimme muuttaa pelitapaa ja vähentää paineita muilta, kun minuutit jakaantuvat tasaisemmin, Valpola painottaa.

Tervetuloa Littoisten monitoimitalolle lauantaina 18. joulukuuta!

Tarjolla on mielenkiintoinen kattaus korista, kun U19 alkusoittona puolustaa kotisaliaan HoNsU:n hyökkäystä vastaan. Iltapäivällä edustusjoukkueemme tarttuu Kipinä Basketin heittämään haasteeseen, ja saamme seurata minkälaista käärmekeittoa edarimme valmennus kokkaa A-lohkon kärkijoukkueen kaatamiseen.

Buffet palvelee molemmissa peleissä, ja seuratuotevalikoimasta löydät tyylikkäistä pehmeitä lahjoja pukinkontiin! Tavataan Monnarilla!

  • 18.12. klo 12: Ura Basket vs. HoNsU (19-vuotiaiden valtakunnallinen divisioona)
  • 18.12. klo 16: Edustus vs. Kipinä Basket

Media

Yhteistyössä