B-pojat 16-vuotiaiden SM-sarjaan

Ura Basketin B-pojat lunastivat viikonloppuna Joensuussa pelatussa karsintalohkossa paikan 16-vuotiaiden SM-sarjasta. Lohkon muut joukkueet olivat Kataja, Kouvot ja HyPo. Rankingin neljänneltä sijalta suoraan toiselle karsintakierrokselle päässyt joukkueemme haki cup-muotoisesta SM-karsinnasta sarjapaikan, johon vaadittiin kolmesta pelistä kaksi voittoa.

Joukkue on tehnyt määrätietoista työtä koko kesän ja alkusyksyn nimenomaan tämä tavoite tähtäimessä. Näin ollen osasi B-poikien päävalmentaja Petri Mäkitalo odottaa SM-sarjapaikkaa.

– Tiesin kuitenkin, että helppoja pelejä ei tule. Jännitys näkyi kaikissa pelaajissa ja ennen kaikkea avainpelaajissa. Nämä pelit ratkaisevat sen, tuleeko kaudesta hyvä vai huono. Muutamalla käsi tärisi aika paljonkin. Mutta klaarattiin karsinnat. Nyt voidaan odottaa huomattavasti helpompia pelejä: ei tarvitse jännittää kun yksi tappio ei maailmaa kaada. Karsinnassa se olisi voinut olla aika ratkaiseva.

Vastustajat olivat vahvistuneet ja muuttuneet hieman siitä, mitä elokuun Tallink-turnauksessa nähtiin. Katajan takamies puolusti meidän pallon ylöstuojaa, ja HyPo oli saanut mukaan toisen pitkän maajoukkuepelaajansa. Mäkitalo olisi mielellä ottanut Kouvot vastustajaksi, mutta sitä vastaan ei päästy tällä kertaa pelaamaan.

– Siitä kuitenkin luojan kiitos, että selvittiin suoraan kahdella pelillä, huokaisee koutsi helpotuksesta.

La 23.9. Ura Basket – Kataja 81–62 (23–15, 22–15, 17–16, 19–16)

Lauantaina vastassa oli Kataja, jolle B-pojat hävisivät keväällä valtakunnallisen divarin finaalissa. Onneksi pojat olivat saaneet apinan karistettua selästä voittamalla joensuulaiset reilusti Tallink-turnauksessa. Mäkitalo avaa Katajasta otetun voiton ratkaisevia tekijöitä:

– Nyt oli Kataja-peli meiltä hyvä, ja hallittiin peli alusta asti. Meidän pelaaminen rauhoittui paljon ja se muuttui helpommaksi kun saatiin kymmenen pinnan johto. On kuitenkin kiva johtaa kymmenen pinnaa.

– Oltiin paljon vahvempi joukkue kuin Kataja. Vastustajan kaverit olivat kaikki urheilullisia ja hoikkia, mutta meillä oli aika paljon enemmän massaa. Sillä me se ottelu loppupelissä voitettiin. Saimme Katajan takamies pidettyä suht’ hyvin aisoissa, hän taisi tehdä 17 pinnaa. Lauri Hänninen teki meillä 33, ja Jon Jalamo 21. Siinä se ero oli.

Su 24.9. Ura Basket – HyPo 67–60 (12–18, 24–12, 14–15, 17–15)

Sunnuntain aamupelissä vastaan asettui Hyvinkään Ponteva. HyPo oli selvästi isompi joukkue, ja peli eteni hermoja raastavan tasaisesti. Meidän joukkueen valmennustroikka tiesi etukäteen, että HyPo:lta puuttui pallovarma pointti, joten tarkoituksena oli ahdistaa pallon tuomista ylhäältä asti. Uran pojat onnistuivatkin tekemään kymmenisen pistettä riistettyään HyPo:n takamieheltä pallon. Ensimmäisen jakson jälkeen Ura oli kuusi pistettä jäljessä; seuraava jakso voitettiin 12 pisteellä ja siirryttiin sopivasti ennen taukoa kuuden pisteen johtoon.

– Kun päästiin 10 pisteen johtoon niin peli vapautui. Tuli hyviä tilanteita ja peliä oli helpompi hallita. HyPo ei pelaa kovinkaan organisoitua peliä. He turvautuvat isoihin puolustajiin, jotka seisovat korin alla eikä juurikaan liiku sieltä mihinkään. Kaikki ajot he pystyivät torppaamaan ja torjumaan. Me jouduttiin hakemaan ratkaisuja vähän kauempaa. Onneksi Justus Kaasinen onnistui juuri sopivalla hetkellä, teki kaksi koria ja onnistui vapaaheitoissaan. Lenni Lönnqvist heitti tärkeän kolkin kun peliä loppuhetkillä ratkaistiin, ja heitti vielä neljä peräkkäistä vapaaheittoa sisään. Lenni teki meille 17 pistettä ja oli meidän paras pistemies, toteaa coach M.

Mäkkäriltä terveisiä turnausjärjestäjille: ottakaa mallia Monnarilta

– Toivoisi, että toimisijat olisivat karsintapeleissä ajan tasalla. Taulun soisi olevan koko ajan oikein. Eikä tilastojen pitäminen huonoin ratkaisu olisi. Olisi kiva järjestää näitä Kaarinassa, kun tiedetään että homma pelaa ja meillä on tilastoinnit aina matseissa. Siitä kiitos meidän Totti-ryhmälle!

Kaksi viikkoa sarjapeleihin – back to basics

Seuraavat kaksi viikkoa kuluu valmistautumiseen varsinaisiin sarjapeleihin. Harkkojen painopistealueet ovatkin päävalmentajallamme hyvin tiedossa.

– Harjoitellaan puolustamista. Pitää saada meidän puolustaminen paljon aggressiivisemmaksi. Olen sallinut pallovirran ja puolenvaihdon mutta sitä pitää nyt saada puolustettua vähän paremmin. Kahden vuoden puolustamistavan muuttaminen voi olla vähän enemmän kuin kahden viikon työ, mutta sitä ruvetaan nyt tekemään. Lisäksi meillä ei ole oikein mitään kuviota pelaamisessa. Katsotaan jos me keksitään siihen joku setti millä me lähdetään kokeilemaan. Sovitaan enemmän sääntöjä siihen, mistä me pelataan.

Hyökkäykseen ja yksilötaitoihin haetaan monipuolisuutta. Kun ajot otetaan kahden ison pelaajan voimin pois, pitää syöttöpaikan löytyä. Myös tähän tullaan kiinnittämään huomiota tulevissa treeneissä.

Coach Mäkitalolla on selvä tavoite kaudelle: play off -paikka haetaan. SM-sarjassa on aina kovat joukkueet, ja etenkin Helsingin alueen joukkueet tiedetään koviksi. Seuraavan kauden 17-vuotiaiden SM-sarja tuo lisämausteen ja motivaation pelaamiseen: kahdeksan parhaan joukosta pääse ensi kaudella suoraan 12 joukkueen SM-sarjaan.

– Ainoa, jolle me ollaan hävitty tänä vuonna on Äänekosken Huima, ja sekin hävittiin vain Huiman paikkapuolustuksen takia. Me ei oikein oltu siihen valmistauduttu. Mutta toista kertaa se ei enää yllätä. Olen todella iloinen, että Turun NMKY pääsi mukaan sarjaan. Paikalliskamppailut ovat mukavia ja niissä on omat jännityksensä. Pojat ovat kavereita keskenään. On siinä oma juttunsa, myhäilee Mäkkäri.

Uusi joukkue, uusia kavereita

B-poikien valmennuskaarti sai mukavan vahvistuksen nollakolmosia pitkään valmentaneen Juho Airolan muodossa. Karsintareissussakin mukana viihtynyt Airola kehuu iloisesti uutta joukkuetta.

– Oli tosi kiva nähdä, miltä joukkue näyttää tällaisen turnausmatkan aikana ja miten roolit löytyvät uusien pelikaverien kanssa. Harjoituskauden aikana ja nyt karsintapeleissä nähtiin selvästi meidän vahvuutemme: me oltiin joukkue kaikki kymmenen. Se jäi päällimmäisenä mieleen, iloitsee Airola ja jatkaa:

– Meidän penkki pystyi tekemään isompia asioita kuin naapurin penkki. Sillä on tosi iso merkitys, kun mennään rajoille. Yksittäisen pelaajan heikompi päivä tai loukkaantuminen ei syö kokonaisuutta niin pahasti.

Karsintamatkassa oli mukana kymmenen poikaa, joista kaksi nollakolmosta ja yksi nollanelonen. Nuorempana ei aina ole helppo lähteä reissuun mukaan.

– Totta kai vanhat kouluttaa vähän ja näin se kuuluu ollakin. Mutta läpyt ja yhteiset onnistumiset kentällä tuo joukkuetta yhteen ja uudet pelaajat oppivat tuntemaan toisensa.

Ura-perhe toivottaa B-pojille onnea ja menestystä alkavaan kauteen!

Tagged under

Yhteistyössä