Divari A käyntiin: Vastustajat tutuiksi

(27.9.) M1DA–kausi starttaa huomenna torstaina HBA Märskyn ja Lahti Basketballin välisellä väännöllä. Edustusjoukkueemme urakka käynnistyy päivää myöhemmin perjantaina Järvenpäässä, kun se kohtaa JKS:n. Monnarilla #MeidänJoukkue nähdään tositoimissa ensi viikon lauantaina 7.10., kun se isännöi kotiavauksessaan Oulun NMKY:tä.

Mielenkiintoinen A-divari

Divari A on tälläkin kaudella hyvin mielenkiintoinen. Sarjasta löytyy akatemiajoukkueita ja joukkueita, jotka varmasti pärjäisivät muutamalle Korisliiga–nipullekin sekä joukkueita, jotka ovat löytäneet reseptin kestomenestykseen.

Myös taktisesti sarjasta löytyy paljon eroavaisuuksia – todisteena, että koripallossa voi löytää menestystä monella eri pelitavalla.

Ykkössuosikkina Lahti

Lahti Basketball taipui niukasti Espoo Unitedille viime kauden finaaleissa ja lähtee tuoreen päävalmentajan Mike Opplandin johdolla sarjaan jälleen mestarikandidaattina.

Sami Ikävalko johtaa lahtelaisten takakenttää, kun taas nuoret Ville Karvonen, Ali Ahola, Roi Byman, Robert Bärlund ja Karkkilasta saapunut Hannes Koskinen tuovat nuorta urheilullisuutta ja valtavasti taitoa joukkueeseen.

Lahti lähtee kauteen kahdella kovalla amerikkalaisvahvistuksella: Urheilullinen skoraava laituri Jordan Jacks sekä PeU-Basketissa toissa kaudella Divari B:ssä lähes pysäyttämättömällä tehokkuudella häärinyt Henry Pwono tuovat valtavasti lisätehoja lahtelaisten rosteriin.

Tämän lisäksi penkiltä tulee vielä sarjan pelätyimpiin heittäjiin lukeutuva Mikko Jämsä.

Toisin sanoen joukkueesta löytyy paperilla kaikki palaset menestykseen: Kokoa, nopeutta, urheilullisuutta ja heittovoimaa. Lahti Basketball pystynee pelaamaan juuri sillä hetkellä tilanteen vaatimalla tavalla.

Ykköshaastajana ToPo

Torpan Pojat lienee Lahden ykköshaastaja päävalmentaja Pekka Konttisen johdolla.

Takakenttää johtaa selostajanakin kykynsä osoittanut Ilpo Pehkonen. Kaarelta löytyy heittovoimaa Juuso Kauppisen, Miki Kuusiston, Sami Maroufin ja nuorten maajoukkueista tutun Tuomo Antikaisen toimesta.

Kokoa vuorostaan tuo ex-Ura Basket–pelaaja Sakari Salminen, Clemsonista valmistunut ja aikoinaan McDonald All-American sentteri Milton Jennings sekä lupaava Alvar Michelsen. Tältä kolmikolta löytyy koon lisäksi heittovoimaa, joka väkisinkin vaikeuttaa vastustajan päätöksiä.

ToPon toinen yhdysvaltalainen on LD Williams, joka palloili yliopistoaikoinaan Wake Forestissa yhdessä nykyisten NBA-pelaajien Ish Smithin, Jeff Teaguen, James Johnsonin ja Al-Farouq Aminun kanssa.

Oulu ymmärtää vahvuutensa

Oulun NMKY on jo vuosia osoittanut, että sitä on hyvin vaikea Oulun Urheilutalolla voittaa. Ynni on viime kausina saanut kilpailullista etua ymmärtämällä omat vahvuutensa ja pelaamalle niiden kautta.

Jussi Eskolan suojatit lähtevät kauden alkuun kahdella amerikkalaispelaajalla: Laituri Micah Dunhourilla sekä sentteri Jack Pasquinilla.

Ura Basket–kasvatti Oskari Virolainen, Kristofer Clement, Antti Eskola ja Semi Laine ovat joukkueen loput toiselta paikkakunnalta tulevat. Rosterin täyttävät Ynni–kasvatit Vili Hautala, Tomi Yrjänheikki ja Vili Taskinen.

Kristika on rakas naapurimme

Rakas naapurimme Kristika Turku lähtee Juha Ruohosen johdolla kauteen pitkälti samalla joukkueella, jolla se pokkasi 1B–divarissa hopeaa viime kaudella.

Pelilliset johtajat Eero Innamaa ja Mikael Sandberg pakottavat vastustajat rotaatioihin, jonka syntyneen edun pystyvät joukkuetoverit Tomi Lommi, Timka Jaakkola, Ville Salli ja Arto Talvitie todella tehokkaasti hyödyntämään.

Uusi kasvo joukkueessa on viime kausina Ura Basketissa pelannut, loukkaantumisesta toipunut Santeri Latvala. Mikael Laihonen on pätevä tuuraaja korinalla Ässä Sandbergille.

Mikäli joukkueeseen vielä amerikkalaisvahvistus liittyy, lukeutuu Kristika sarjan parhaisiin joukkueisiin.

Laadukas HBA

HBA Märsky lähtee Antti Koskelaisen ja Hanno Möttölän johdolla kauteen Suomen lupaavimmilla nuorilla pelaajilla. Viime kauden kantavat voimat siirtyivät NCAA:n yliopistokoripallomaailmaan. Nyt on aika uusien nuorten kantaa suurempi vastuu.

Elias Valtonen, Erik Waxlax, Andre Gustavson, Jaakko Lammi, Tuukka Jaakkola ja tulevaksi kaudeksi HBA:han siirtynyt Miika Heinonen sekä Aapeli Syrjämäki ovat joukkueen kokeneimmat pelaajat. Kaudella myös varmasti merkattu mies on Basketball Without Borders–leirillä ja U18 EM-kisoissa loistavasti esiintynyt Mikael Jantunen.

HBA:lle ominaista on terrierimäinen aggressiivisuus ja todella korkea tempo. Vaikka joukkue on selvästi sarjan nuorin eikä sillä ole ulkomaalaisvahvistuksia, se saa valtavan edun muihin joukkueisiin nähden kollektiivisuudellaan ja laadukkaalla harjoittelullaan.

Vauhdikas JBA

Jyväskylä Basketball Academy oli yksi viime kauden yllättäjistä 1A:ssa. Päävalmentaja Mikko Tupamäen johdolla joukkue haki muutaman todella kovan voiton taktisella valmiudellaan.

Vaikka JBA:llakaan ei pohjoisamerikkalaisvahvistuksia olekaan, on se varmasti vaikea vastus kaikille joukkueille myös alkavalla kaudella.

Joukkueen takakenttää johtaa korkealla intensiteetillä pelaava Robert Juvonen, jonka ympärillä Miikka Marttinen, Chrysostom Chukwuma, Jere Luoma, Samuli Oja, Valtteri Leppänen, Niilo Kärkkäinen ja Kalle Peltonen täyttävät loistavasti oman ruutunsa.

Aivan kuten HBA Märsky, JBA luottaa myös kollektiivisuuteen ja vauhdikkaaseen pelitapaan.

Nuori ja lahjakas KoriKouvot

KoriKouvot toimii Kouvolan Korisliiga-joukkueen kakkosjoukkueena. Kouvot tunnetaan todella hyvästä taito- ja kehitysvalmennuksestaan. Myös Kari Kurrosen luotsaama kouvolalaisryhmä lähtee kauteen nuorella ryhmällä.

Kotkasta siirtyneet Severi Kaukiainen ja Vili Nyman sekä Kouvot–kasvatti Teemu Knihtinen saavat erinomaisen kehitysympäristön ja johtavat KoriKouvojan pelillisesti kaarelta. Niki Ahola ja Valtteri Leino tuovat kaarella valtavasti lisää heittovoimaa.

Sisäpelaajana joukkue hyödyntää amerikkalaispelaaja Kenneth Hallia.

Damon dominoi Pyrinnön peliä

Sarjan toisena ”farmijoukkueena” toimii Juri Heinämäen luotsaama Tampereen Pyrintö, joka sai aikamoisen paluumuuttajan takaisin Tampereelle: Yksi kaikkien aikojen kovin Korisliiga–pelaaja Damon Williams.

Reda Bellagnaoui, Joonas Pentti, Kristian Rasinaho, Juho Hietanen, Tuomas Sukanen ja Toni Savino täydentävät Pyrintö 2:n rosterin. Tässäkin ryhmässä on kaarella valtavasti taitoa, nopeutta ja heittovoimaa. Ja jos hyökkäys joskus puuroutuu, saa Damon varmasti laadukkaan heittopaikan luotua.

JKS:llä hurjasti heittovoimaa

Ura Basketin avausvastus Järvenpään Koripalloseura on peli-ilmeeltään hiukan viime vuosina uudistunut. Jarkko Lanun valmentaja JKS luottaa toki edelleen Arsene Towan tehokkuuteen korin läheisyydessä ja eritoten hyökkäyslevypalloissa.

Towan ympärille on täksi kaudeksi ladattu valtavasti heittovoimaa: Visa ja Leo Tarjanne, Julius Pehkonen ja Ville-Matti Kopio eivät pelkää laittaa palloa ilmaan aina, kun korirauta vain näkyy.

Forssalla kovat täsmähankinnat

Forssan Koripojat luottaa muutamaan todella kovaan täsmähankintaan valmentajan Jouni Grönroosin johdolla.

Amerikkalaispelaajat – NBA- ja Fab Five–legendan Juwan Howardin poika – Juhan Howard jr sekä John Merchant III ovat äärimmäisen vaarallinen kaksikko tällä sarjatasolla.

Markus Molenius vuorostaan lukeutuu sarjan parhaisiin kotimaisiin pelaajiin ja aiheuttaa varmasti monelle match-up–ongelmia.

Henri– ja Johan Kotavuo sekä Mohomed Ali Haji, Semi Saari ja Aku Haikonen täydentävät FoKoPo:n joukkueen.

Tarmo aloittaa kotimaisin voimin

Porvoon Tarmo lähtee tulevaan kauteen uudella ilmeellä. Esa Mäki-Tulokkaan valmentama Tarmo haluaa antaa kasvualustan nuorille lupaaville junioreille ilman amerikkalaisvahvistuksia.

Michael Besselink on tässä vaiheessa joukkueen ykköstähti, jonka pysäyttäminen tulee kauden aikana olemaan äärimmäisen haastavaa. Lahtelaiset Jonne Saarinen ja Eemeli Asikainen, KTP–kasvatti Joona Tuomaala, Wartti Basketista lähtenyt Kevin Straih ja Hongan juniorilinjan läpi vetänyt Juho Gummerus tuovat kaikki omia vahvuuksiaan Tarmon pelaamiseen.

Yllätyksiä ja uusia nimiä varmasti nähdään joukkueissa vielä kauden mittaan, mikä tietenkin tekee sarjan asetelmista entistä jännittävämmät.

Kausi huipentuu kevään pudotuspeleihin

Edellä mainitut yksitoista joukkuetta Ura Basket kohtaa kahdesti. Runkosarjassa otteluita tulee siis 22 ja sen jälkeen vielä kevään playoff-ottelut päälle.

Tervetuloa Monnarille – ja tottakai myös vieraspaikkakunnille – #MeidänJoukkueen tueksi!

Vieraspelejämme voi jännätä myös Fanseatilta.

Yhteistyössä