Emir ja Matti piipahtivat kotinurkillaan

(17.5.2016) Ura Basketin kasvatit Emir Sulejmanovic, 20, ja Matti Nuutinen, 26, kävivät viime viikon maanantaina Littoisten monitoimitalolla tervehtimässä vanhaa kotiseuraansa sekä kertomassa kuulumisiaan.

Kyläkoriksen kasvatit

Matti, 200 cm, aloitti koripalloilun Piispanristin kyläjoukkueessa, Varsin pian hän siirtyi Uran junnujoukkueisiin ja pelasi kaikkiaan kahdeksan kautta valmentaja Jukka Lindbergin alaisuudessa. Miesten edustusjoukkueeseen Matti nousi jo 15-vuotiaana ja oli kaudella 2006 – 2007 nostamassa #MeidänJoukkuetta I-divisioonaan.

ESC_9359

Emir, 206 cm, puolestaan tutustui koripalloon Hovirinnan kyläjoukkueessa. Parin kauden jälkeen alkoi valmentaja Antti Saarisen kanssa monivuotinen yhteistyö, joka huipentui lopulta B-poikien SM-hopeaan keväällä 2011.

ESC_9368

Isommille kentille

Matti siirtyi Kouvojen liigajoukkueeseen vain 17-vuotiaana. Kolme vuotta sujui Kouvolassa, vuosi Salossa ja neljä kautta Loimaan Biisoneissa. Kahdeksan Korisliigakauden aikana Matti voitti kuusi SM-mitalia, kaksi kutakin väriä.

”Loimaalla sain kahtena vuonna peräkkäin nostaa Pantteri-patsaan ylös kohti kattoa, ja sen tavoitteen toteutuminen tuntui silloin tietysti tosi hyvältä”, Matti muistelee.

”Lisäksi sain pelata Eurocupia ja VTB-liigaa isossa roolissa ja sain niistä tärkeää eurokokemusta jatkoa ajatellen.”

Emir muutti aikanaan 16-vuotiaana kahdeksi vuodeksi Sloveniaan maineikkaan Union Olimpija Ljubljanan organisaatioon.

”Ne olivat aika kovia vuosia. Ex-Jugoslavian asenteella siellä treenattiin joka päivä kovaa. Toisella kaudella pelasin ykkösjoukkueessa joukkuekavereina muun muassa nykyinen NBA-peluri Aron Baynes sekä Teemu Rannikko ja Sasu Salin. Sain nähdä, millaista se koripalloelämä todella on. Silloin vakuutuin, että koripallo on se laji, jota minä haluan pelata”, Emir kertoo.

”Ensimmäinen Euroliigapeli Madridissa Realia vastaan oli huikea kokemus, varmaan jokaisen pelaajan unelma. Jännitti aika lailla, kun valmentaja sanoi nimeni ja pisti kentälle.”

Ammattilaisen arkea

Viime kesänä Matti teki sopimuksen Kreikan pääsarjassa pelaavan Arkadikosin kanssa. Ensimmäinen kausi ulkomailla sujui hienosti. Matti pelasi keskimäärin yli 25 minuuttia ottelussa. Pisteitä kertyi hyvillä heittoprosenteilla 9,3 ja levyreitäkin 3,7 kappaletta ottelua kohden.

”Kreikan liiga on tosi arvostettu ja kovatasoinen. Oli hienoa nähdä se koriskulttuuri ja intohimo, jolla kaikki ihmiset lajiin suhtautuvat. Koripallo on tosi iso laji Kreikassa”

”Pelaaminen Kreikassa on erittäin fyysistä ja taktista. Videoita ja taktiikkaa käytiin tuntikausia läpi. Piti tietää vastustajan joka ikinen kuvio. Ja jos et tiennyt, se kyllä kerrottiin sinulle aika suoraan eikä paljon taputeltu olkapäälle.”

”Ammattilaisen pitää ulkomailla tehdä joka päivä parhaansa ja näyttää, että kuuluu joukkoon ja pärjää siellä Koskaan ei tiedä, milloin tullaan sanomaan ”kiitos, mutta ei kiitos enää” – ja lyödään lentolippu kouraan”, Matti kuvaa ammattipelaajan elämän raadollista puolta.

Emir teki kesällä 2013 kolmivuotisen sopimuksen FC Barcelonan kanssa. Hän on pelannut nämä vuodet pääasiassa seuran kakkosjoukkueessa, mutta harjoitellut ykkösjoukkueen maailmantähtien kanssa. Koripalloa tuntevalle maailmalle vaikkapa herrat Juan Carlos Navarro sekä Ante Tomic ovat tuttuja.

Tällä kaudella Emir pelasi Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla LEB Goldia hyvillä tehoilla. Hän oli koko sarjan toiseksi paras levypallopelaaja 8,6 levyrin keskiarvolla. Pisteitä Emir teki keskimäärin 12,5 ottelua kohden.

”Kolmessa vuodessa olen oppinut aika paljon. Koripallo on Espanjassa vähän erilaista. Ykkösjoukkueen mukana käymme taktiikkaa paljon enemmän läpi kuin aikanaan Ljubljanassa. Paljon on ollut opittavaa. Joka päivä pitää olla sataprosenttisesti keskittynyt. Muuten ei pärjää. ”

”Barcelonassa jokaiselle pelipaikalle löytyy Euroopan parhaita pelaajia. Omalla nelospaikallani Barcelonassa oli tällä kaudella Justin Doellman, viime kaudella Bostjan Nachbar ja tällä kaudella myös Samardo Samuels”, Emir luettelee NBA-taustaakin omaavia seurakavereitaan.

Maajoukkueleirejä ja NBA-leirejä

Matille tulee kesällä kuluneeksi neljä vuotta miesten maajoukkuedebyytistä. Viime kesän EM-kisat Ranskassa olivat Matille lopullinen läpimurto Susijengin ytimeen.

”Toivottavasti saan kutsun maajoukkueleirille tänäkin kesänä. Nythän on vähän välivuosi, kun miehillä ei ole karsintoja edessään. Ehkä tänä kesänä vanhempi kaarti saa vähän huilata ja valmennusjohto kokeilee vähän erilaisia kokoonpanoja”, Matti ounastelee.

”Susijengin ja fanikulttuurin nousu vuosi vuodelta on ollut äärimmäisen hieno ja tärkeä juttu. Ja koko ajan on tietysti mielessä jo kotikisat syksyllä 2017.”

Emir on ilmoittautunut mukaan NBA Draftiin 23. kesäkuuta New Yorkissa. Sitä ennen hän osallistuu NBA:n järjestämälle Eurocampille 10. – 12. kesäkuuta Italian Trevisossa. Leirille saapuu tukku NBA-seurojen scoutteja seuraamaan eurooppalaisten pelaajien esityksiä.

”Varmasti jokaisen pelaajan isoin unelma on pelata jonakin päivänä NBA:ssa. Eurocamp on minulle tietysti hieno mahdollisuus, jos asiat siellä sujuvat hyvin ja jokin seura kiinnostuu minusta. Joka tapauksessa on hyvä verrata osaamistaan muihin pelaajiin ja nähdä mitkä asiat omassa pelaamisessa ovat kunnossa ja mitä pitää vielä kehittää. Minulla on kuitenkin myös mahdollisuus vetää vielä nimeni pois Draftista ja osallistua vasta ensi vuoden varaustilaisuuteen”, Emir kertoo.

Maajoukkuepelit kiinnostavat toki Emiriäkin. Ehkäpä Emir ja Matti jonakin päivänä kohtaavat toisensa maajoukkuepeleissä!

”Tänä kesänä pitäisi päästä jo ehkä pelaamaan Bosnia ja Hertsegovinan maajoukkueessa. Neljä vuotta olen odottanut ja innolla olen lähdössä mukaan, jos kutsu vain tulee. Mutta aika kovia kavereita siellä on kilpailemassa minun pelipaikallani. Muun muassa Mirza Teletović ja Andrija Stipanović pelaavat elämänsä parasta koripalloa juuri nyt”, Emir tietää.

Ensi kausi vielä avoinna

Ammattipelaajalle kevät ja alkukesä sujuvat henkilökohtaisen harjoittelun merkeissä. Sillä aikaa pelaajan agentti tekee töitä löytääkseen asiakkaalleen seuraavaksi kaudeksi mahdollisimman optimaalisen pelipaikan.

”Ykköstavoite on, että ulkomailla pelaan ja haluan tietysti päästä niin korkealle kuin mahdollista. En usko, että olen vielä saavuttanut rajojani. Koko ajan yritän tietysti päästä vähän ylöspäin ja kovempaan joukkueeseen. Siellä kilpailu kasvaa entisestään ja sehän vain kehittää pelaajaa”, Matti puntaroi tulevaa.

”Italiassa ja Ranskassa ulkomaalaispelaajien säännöt ovat hieman muuttumassa, ja se saattaa avata lisää työpaikkoja meille EU-pelaajille. Myös Kreikka on minulle edelleen yksi vaihtoehto ensi kaudeksi.”

 ”Raha ei tässä vaiheessa pelaajauraa ole tärkeintä. Pelaamisessa on väärät intressit, jos tätä tekee vain rahan takia”, Matti muistuttaa.

”Tavoitteeni on päästä pelaamaan omalle maksimitasolleni. Ekaksi olisi hyvä päästä sellaiseen eurooppalaiseen joukkueeseen, joka pelaa Eurocupia. Seuraava tavoite olisi sitten päästä pelaamaan Euroliigaa.”

Sopimuskuviot ovat joskus mutkikkaita. NBA Draft saattaa avata Emirille uusia mahdollisuuksia, mutta agenteilla riittää vielä kesän mittaan töitä ennen kuin ensi kauden pelipaikka on lopullisesti selvillä.

”Periaatteessa minulla on vielä sopimuksestani Barcelonan kanssa kaksi optiovuotta jäljellä, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Espanjaan olisi joka tapauksessa ihan kiva jäädä, mutta kaikki on tässä vaiheessa kevättä vielä ihan auki.”

Terveisiä Ura Basketin junioreille

Matti ja Emir kuittasivat ennen lähtöään vielä pari sataa pelaajakorttia ja lähettivät lopuksi terveisiä seuramme junioripelaajille.

”Kannattaa keskittyä harjoituksissa kaikkeen tekemiseen oikeasti kunnolla. Esimerkiksi heittoharjoittelua voi tehdä monella tavalla. Voit harjoitella keskittyneesti sillä ajatuksella, että heität sen pallon keskelle koria tai sitten vain ”heittelet”. Huolimaton heittely ei kuitenkaan vie eteenpäin, vaan opit vaan väärää tekniikkaa”, Matti painottaa.

”Kuuntele valmentajaa. Sen takia hän on siellä salissa, että hän opettaa ja auttaa eteenpäin. Tärkeintä on kuitenkin, että koriksen pitää olla hauskaa. Harjoittelu ei voi pelkästään olla sellaista, että jatkuvasti pitää purra hammasta. Täytyy muistaa pitää hauskaa.”

Emir nyökyttelee vieressä ja jatkaa:

”Joka päivä pitää harjoitella kunnolla. Jos haluaa jotakin oppia ja saavuttaa, pitää keskittyä kaikkeen tekemiseen kunnolla.”

Ura Basket ylpeänä seuraa Emirin ja Matin pelaajauraa sekä toivottaa molemmille menestystä matkalla uusiin haasteisiin!

Yhteistyössä