Jari Suomi 60 v!

(1.7.2021) Valmentajavelho Jari Suomi täyttää pyöreät 60 vuotta torstaina heinäkuun 1. päivänä.

Lapsuusajan liikuntaharrastukset

”Nykyisen Kesämäen alueella olen lapsuuteni viettänyt. Isossa kaveriporukassa pelattiin kaikkea; jalkapalloa, lentopalloa, jääkiekkoa ja yleisurheiluakin harrastettiin”, Jari muistelee,

”Tokaluokkalaisena kokeilin jo koripalloakin, mutta vielä seuraavan vuoden pelasin jääkiekkoa Tepsissä. Sitten jääkiekko jäi ja alkoi koripallon pelaaminen.”

Iso-Koiviston Sauli taisi olla ensimmäinen, joka pyysi minut korisharjoituksiin mukaan. Sakari Kuikka ja Vyyryläisen Kimmo olivat läheisiä pelikavereitani vuosikaudet. Oikeastaan me kaikki pelasimme kesäisin edelleen myös jalkapalloa. A-junnuna pääsin Kaapon edustusjoukkueeseen ja pelasin futista aina vuoteen 1988 asti. Parhaat muistot voitoista ja tappioista on Toivosen Vesan kanssa, jonka kanssa pelasin monet vuodet. Hän oli myös valmentajani koripallossa.”

Aikuisten peleihin

”B-junnuna pääsin Urassa ensi kertaa mukaan miesten peleihin ja vuonna -80 siirryin sitten kovempien pelien perässä kymmeneksi vuodeksi TuToon. Pelasimme aluksi Suomisarjaa, kakkosdivaria ja lopulta ykkösdivariakin.”

”TuTossa pelikavereina oli usean vuoden ajan Jouni Jäppinen, Urpo Marjanen, Mika Raivonen ja Esa Hummelin. Myöhemmin mukaan tuli Hautaviidan Jaakko ja Juvosen Riku. Ystävyys ja veteraanipelit ovat heidän kanssaan jatkuneet aina näihin päiviin asti.”

”TuTo-vuosien jälkeen pelasin vielä kolme kautta Uran edustusjoukkueessa, ja toimin sen jälkeen kaksi kautta edarin päävalmentajana. Nousimme vihdoin I-divariin keväällä -94.”

Pitkä valmentajaura

”Jo TuTo-vuosina aloittelin juniorivalmentajana. Ensimmäinen joukkueeni oli syksyllä 1986 TuTon -76-syntyneet. Siinä joukkueessa pelasivat muun muassa Kosken Tero, Lähteen Pekka ja Lehtisen Petka. Kaikki tekivät kelpo pelaajauran ja ovat jatkaneet lajin parissa ansiokkaasti valmentajina.”

”Seuraavaksi otin TuTon kasiykköset, ja näiden kanssa pääsimme kaudella 1998-99 aina A-junnujen SM-sarjaan asti. Tässä joukkueessa pelasivat Hummelin Juha ja Ura-kasvatti Samu Kaaresvirtakin.”

”Littoisten kyläjoukkueen valmentajana aloitin sitten, kun omat pojat tulivat siihen ikään. Jatkoin siitä edelleen Ura-93- ja jonkun aikaa myös Ura-95-joukkueen valmentajana.”

”Varsinkin ysikolmosten kanssa voitimme Suomessa oikeastaan kaikki isot junnuturnaukset. Pelaajia oli paljon. B-junnuissa meillä oli toinen joukkue SM-sarjassa ja toinen joukkue valtakunnallisessa I-divisioonassa. Kiersimme paljon pelaamassa myös ulkomailla; Virossa, Latviassa, Saboniksen urheilukoulussa Liettuassa, Ruotsissa neljä kertaa muun muassa Scania Cupissa, ja tietysti Badalonassa kahdesti.”

Tämän jälkeen Jari on jatkanut useiden Uran junnujoukkueitten sekä naisten joukkueen valmentajana. Kuluneella kaudella Jari toimi Ura-2008-joukkueen päävalmentajana.

Joventut Badalona

”Syksyllä 2007 vierailin ensimmäistä kertaa perheeni kanssa Barcelonan kupeessa sijaitsevassa Badalonan kaupungissa. Menimme seuraamaan paikallisen pääsarjaseuran liigaottelua Joventut -Barcelona. Meitä vastassa oli lehdistöpäällikkö Miqui Forniés, ja saimme tosi ystävällisen vastaanoton. Miqui kutsui minut katsomaan myös Real Madridin vierailua.”

”Ihastuin välittömästi seuran ystävälliseen ilmapiiriin sekä loistavaan juniorityöhön. Jatkoin vierailujani tiheään tahtiin ja minulla onkin tätä nykyä jo iso liuta läheisiä ystäviä seuran piiristä, mutta myös muualta kaupungista. Badalonasta on löytynyt minulle nyt toinen koti ja myös puoliso”, Jari kertoo onnellisena.

Jari Badalonassa seuranaan Josep Margall ja Miguel Forniés

”Joventut Badalona eli Penya, niin kuin seuraa yleisesti kutsutaan, on Espanjan paras kasvattajaseura. Rudy Fernándes ja Ricky Rubio ovat tietysti kuuluisimmat seuran omat kasvatit, mutta tälläkin hetkellä Espanjan pääsarjassa pelaa hurja määrä Penyan kasvatteja. Penyan junnujoukkueet pelaavat vuodesta toiseen Espanjan mestaruudesta, ja Espanjan junnumaajoukkueet ovat pullollaan Badalonan pelaajia. Seuran akatemiassa on jatkuvasti kasvamassa uusia tähtipelaajia – tälläkin hetkellä espanjalaisten lisäksi Brasiliasta, Latviasta, Hollannista, Unkarista. Vietän paljon aikaa seuraamalla pelejä ja harjoituksia. Valmentajat tuntevat minut, pelaajat tuntevat minut. Olenkin päässyt seuraamaan monen pelaajan kehittymistä ihan pikkujunnusta huipulle saakka.”

”Vuosien mittaan olen vienyt useita joukkueita sekä valmentajia tutustumaan ja ottamaan oppia espanjalaisen huippuseuran työskentelystä. Lisäksi Penyan junnuvalmentajat ovat käyneet useasti täällä Suomessa pitämässä korisleirejä.”

”Mukavina muistoina on jäänyt mieleen, kun saimme Lindbergin Jukan kanssa toimia monena vuonna Penya-valmentajien oppaina Södertäljen Scania Cupissa. Vierainamme olivat silloin legendaarinen Pepe Margall, nykyinen tekninen johtaja Jordi Marti sekä Paco Redondo (nykyään Real Madrid).”

Koriksen lisäksi

Siviiliammatiltaan Jari on rakennusmestari. Tällä hetkellä Jaria työllistää iso talonrakennuskohde Turussa.

Jarin kaikki kolme lasta ovat vuorollaan pelanneet Uran edustusjoukkueessa.

Koripallon pelaamista Jari on jatkanut pitkään ikämiesporukoissa. Kesällä 2019 hän oli voittamassa peräti veteraanien MM-hopeaa U55-sarjassa. Aivan viime vuosina Jari on kuitenkin innostunut pelaamaan erityisesti padelia.

Syntymäpäiväänsä Jari viettää matkoilla, tietysti Badalonassa!

Stipendirahasto

Seurallamme on Stipendirahasto lahjakkaiden nuorten pelaajien tukemiseksi. Syntymäpäiväsankaria voi halutessaan muistaa kartuttamalla stipendirahaston pääomaa.

Ura Basketin Stipendirahasto               FI50 5710 8320 0445 74 (OP Turun seutu)

Ura Basket onnittelee Jaria lämpimästi merkkipäivän johdosta!

Yhteistyössä