Pekka Kallio 70 v!

(27.6.2022) Kaarinalaisen koripalloilun kivijalka ja rakentaja Pekka Kallio täyttää pyöreät 70 vuotta tiistaina kesäkuun 28. päivänä. Pekka on Ura Basketin perustajajäsen ja vaikuttanut seurassamme merkittävällä tavalla pian 60 vuoden ajan – ensin pelaajana, valmentajana, erotuomarina, sittemmin erityisesti seuran hallituksessa ja monissa luottamustoimissa. Tuona aikana Ura Basket on noussut valtakunnallisesti merkittäväksi kasvattajaseuraksi.

Kaarinalaisen koriksen alkujuurilla

”Vuosi oli 1963, kun tulin 11-vuotiaana poikasena tähän koripallotouhuun mukaan. Ainoa lajiin soveltuva sisäliikuntatila silloin oli pikkuruinen Ylikylän koulun sali. Ujona poikana tulin eka harjoituksiin villapaita päällä, mutta uskaltauduin sen sitten kehotuksesta riisumaan ja jatkamaan harjoituksia aluspaita päällä”, Pekka muistelee huvittuneena ensikohtaamistaan lajin kanssa.

#15 Pekka Kallio

”Aika pian sain valmentajakseni Jorma Ruokosen, jonka vaativassa ohjauksessa kehityin nopeasti ja sain oikein oman pelipaidankin. Kyllähän kaarinalainen koripallokulttuuri, vaativa valmennusote ja panostaminen juniorityöhön luotiin siis jo varhain ja nimenomaan Jorkan toimesta”, Pekka painottaa.

Liikuntatiloilla iso merkitys

”Vähitellen fasiliteetit paranivat. 1969 valmistui Veitenmäen koulun, 1975 Piispanristin koulun ja 1980 Hovirinnan koulun sali. Samoihin aikoihin ruvettiin pelaamaan yhteisiä sarjoja Koripalloliiton kanssa. Ja näin aika pian alkoi meidän kautta kasvaa laadukkaita pelaajia. Jari Suomi siirtyi TuToon ja Vyyryläisen Kimmo Pyrkivän kautta Turun Namikan mestaruussarjajoukkueeseen”, Pekka nimeää varhaisia, ylemmille sarjatasoille ponnistaneita Uran kasvatteja.

”Kahdeksankymmenluvulla meidän omakin edustusjoukkueemme käväisi jo muutamaan otteeseen silloisessa Suomisarjassa, mutta junnupuolella oli vähän hiljaisempaa. Monilla vanhemmilla aktiiveilla oli silloin kiireitä työn ja perheen parissa. Itsekin rakensin kaksi taloa vuosina 1981–86.Etenkin Vesa Toivonen, Pekka Hellman, Harri Virta ja Mika Pyy ottivat onneksi seuran toiminnasta noina aikoina paljon vastuuta”, Pekka kiittelee.

”Fasiliteeteilla on kyllä aina ja kaikkialla iso merkitys seuratoiminnan kehittämiseksi. 80-luvun puolivälissä Kaarinaan valmistui Littoisten monitoimitalo ja sittemmin useita koulujen liikuntasaleja. Tänä keväänä koulu- ja liikuntaväki sai vihdoin käyttöönsä Hovirinnassa uuden koulun salin sekä kauan kaivatun liikuntahallin Valkeavuoressa”, Pekka käy tyytyväisenä läpi liikuntatilojen kehityskaarta Kaarinassa.

Talkootyö muuttaa muotoaan

”Edustusjoukkueemme pelasi yhdeksänkymmenluvulla Littoisten monitoimitalolla jo laajennettua divaria, ja kyläkoris pyöri vahvasti. Talous nousi silloin yhä merkittävämpään rooliin, ja näihin aikoihin keräsimme vielä paljon varoja isoilla talkoilla. Jotenkin sain silloin ihmisiä houkuteltua mukaan. Yhden kauden aikana saatoimme saada talkoilla kokoon jopa satatuhatta mummonmarkkaa”, Pekka toteaa nyttemmin jo vähän ihmetellen.

”Tänä päivänä seurassamme on edelleen valtavan paljon ahkeria ihmisiä, mutta talkootyö kohdistuu nykyään lähinnä vain oman lapsen joukkueeseen.”

Maailma muuttuu

”Palkattujen työntekijöiden myötä seuramme toiminta on tällä vuosituhannella tietysti noussut kokonaan uudelle tasolle. Laadukkaasta seuratyöstähän meitä on useasti palkittukin”, Pekka myhäilee.

”Koskaan ei saa kuitenkaan jämähtää asemiinsa. Kilpailu uusista harrastajista käy kiivaana. Meidän on jatkossakin osattava markkinoida taitavasti lajiamme ja seuraamme. Maailma nimittäin muuttuu, yhteiskuntamme muuttuu, ihmiset muuttuvat. Siihen muutokseen meidänkin on osattava vastata ja hyvin olemme toistaiseksi onnistuneet.”

”Avainasioita meille seurana on tietysti jatkossakin säilyttää isot harrastajamäärät sekä tukea valmentajien osaamista. Laadukas valmennustyömme on tuottanut menestystä ja innostanut paljon uusia ihmisiä mukaan. Meillä onkin joukkueittemme tukena useita aivan upeita vanhempain porukoita. Hyvään toimintaan on helppo tulla mukaan”, kuuluu Pekan tuttu viesti.

Vireä eläkeläinen

Näin eläkkeellä käytän aikaani oman ja lasteni talojen kunnossapitoon sekä lastenlasteni seuraamiseen ja kaitsemiseen. Liikuntaa harrastan tietysti säännöllisesti; jumppaa, sauvakävelyä, pyöräilyä ja talvella hiihtoa. Ja Ura Basketin hallituksessa mukanaolo kuuluu totta kai edelleen ohjelmaani”, Pekka kertoo.

Pekan palkinnot

Suomen Liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali kullatuin ristein 1995

Ura Basketin kultainen ansiomerkki nro 1 vuonna 2004

Ura Basket Hall of Fame 2010

Ura Basketin Rakkaudesta koripalloon–tunnustuspalkinto 2012

Koripalloliiton Heikki Tuomala–palkinto nro 29 vuonna 2018

Pekka ja Heikki Tuomala-palkinto

Ura-perhe onnittelee sydämellisesti Pekkaa merkkipäivän johdosta sekä kiittää samalla lämpimästi vuosikymmenten uurastuksesta seuramme hyväksi!

Pekka viettää syntymäpäiväänsä perheen parissa kotona. Ei virallista vastaanottoa, mutta päivällä kyllä pannu kotosalla kuumana.

Yhteistyössä