Playoffs: Pelikausi pelikauden sisällä alkaa!

Pudotuspelien alkaminen tarkoittaa joukkueellemme vihdoinkin tosipelien alkamista. Tässä vaiheessa pitää olla kaikki valmistelut tehty ja kunnon pitää olla kohdallaan. Halu menestyä viime kädessä ratkaisee tuloksen. Viidessä kuukaudessa on pelattu 22 sarjapeliä ja nyt seuraavan puolentoista kuukauden aikana niitä saattaa tulla jopa maksimissaan 18 kappaletta lisää, kaikki sarjan parhaita joukkueita vastaan.

Puolivälierissä kohtaamme Jyväskylä Basket Academyn, JBA:n, joka on ollut runkosarjassa hankala vastus monelle joukkueelle.

Päävalmentajamme Kristian Palotie on pelaajien tapaan odottanut tätä vaihetta, missä viimeinkin päästään mittaamaan kauden aikana tapahtunutta kehitystä todellisilla mittareilla:

– Joukkue on valmis aloittamaan playoffit, pelaajat ovat pelaamisessa joukkueena ”samalla sivulla”. Pieniä kolhuja toki on joillakin, mutta pleijareiden alkaessa ei niitä muista kun pelaamisessa tämä koko kauden odotettu vaihe alkaa. Runkosarjaan verrattaessa pelin luonne muuttuu, yksityiskohdat korostuvat. Tärkeintä on, että rankassa fyysisessä ja henkisessä ottelutahdissa säilytetään joukkueen oma identiteetti. On luotettava omaan tekemiseen. Playoff-vaihe on kuin oma pieni kausi varsinaisen pelikauden sisällä: eletään vahvoilla tunteilla, reagoidaan vahvasti niin hyvissä kuin haastavimmissakin asioissa. Kaikki tämä kuuluu kilpaurheiluun. Kaikilla on ylä- ja alamäkiä. Miten nopeasti toivutaan ja pystytään omaa suoritusta korjaamaan on tärkeää. Tässä vaiheessa asenteet ja motivaatio on se mikä tulee ratkaisemaan, toteaa Palotie.

Pudotuspelit alkavat puolivälierillä, joiden otteluparit ratkesivat vasta viimeisellä runkosarjan kierroksella. Spekulointiin ei ole ollut aikaa eikä se olisi edes kannattanutkaan: mukana playoffeissa ei ole huonoja joukkueita vaikkakin kovin erilaisia vastustajia on tiedossa. Yksi ylimääräinen vahvuus kuitenkin löytyy #MeidänJoukkueen osalta: kotiyleisö, sillä omien kannattajien merkitys on entistäkin tärkeämpi.

– Kotiyleisöllä ja kotikentällä on valtava merkitys. Tuki joukkueelle vaiheessa, jossa eletään tunteella ja henkinen kantti ratkaisee voittajat, on tosi tärkeä. Jokaisessa ottelusarjassa tulee sarjan tai pelin sisällä jokaiselle joukkueelle myös vaikeita hetkiä. Juuri kotiyleisön vahva tuki kannattelee silloin kun peli saattaa takerrella. On muistettava, että vaikka JBA sijoittui sarjassa alapuolellemme, niin se on hyvin valmennettu, hyviä pelaajia omaava joukkue. Toivonkin että saamme loistavien kannattajiemme tuen jo tästä puolivälierävaiheesta alkaen!

Playoff-huuma valtaa myös joukkueen!

Pelaajistosta Eero Sahlberg on myös odottanut varsinaisia ratkaisevia pelejä. Kysyttäessä Eerolta eroaako tuo playoff nyt kuitenkaan runkosarjasta mitenkään, syttyy Eero kuvaamaan playoff-vaihetta.

– Playoff-vaiheen alkaessa muuttuu kaikki niin arjessa, valmistautumisissa kuin myös pelaamisessa. Pelaajistolla on kuitenkin koko kauden ollut menestystä sarjassa. Playoffeissa tuo menestyminen kokonaisuudessaan kuitenkin tulee vain menestymisen kautta. Kaikki voimavarat jätetään kentälle. Joukkue on runkosarjan aikana oppinut tuntemaan omat heikkoutensa ja vahvuutensa; tiedetään mitä tehdään hyvin ja tiedetään missä pitää olla parempia. Halutaan olla entistäkin parempia jokaisessa tärkeässä pelissä! Fyysinen valmistautuminen painottuu palautumiseen ja tulevien pelien läpikäyntiin etenkin videoiden ja keskustelujen avulla, kertoo Esa.

Eeronkin kanssa keskustelu kääntyy vastustajaan ja niihin viisauksiin, joilla ottelut voitetaan. Esa painottaa tärkeänä tekijänä myös kotietua.

– Playoff-vaiheessa ei voi asettaa itselleen ’toive-vastustajaa’. Kaikki on kuitenkin voitettava, jos haluaa menestyä. JBA on ehkäpä sarjan parhaiten valmennettu joukkue, jonka pelaajat ovat hyvin sisäistäneet oman pelitapansa ja vahvuutensa. On tosi mielenkiintoista pelata heitä vastaan ja samalla elää mukana kahden ammattivalmentajan liikkeet, kikat ja tarvittavat vastatoimenpiteet, valottaa Sahlberg.

– Yksi tärkeimmistä asioista JBA:n kaatamisessa tulee olemaan meidän hienon kotiyleisön tuki. Se on jokaiselle pelaajalle tärkeä asia, sen mukana kasvaa luottamus omaan ja oman joukkueen tekemiseen. Toivonkin, että jo ensimmäisestä pelistä alkaen saamme hienon kotiyleisömme tuen mukaan JBA:n kaatamiseen!

Asenne ratkaisee

Tässä vaiheessa kautta on tilastojen merkitys pienentynyt. Kuten Kristian ja Eero yllä totesivat tulee asenteet, tunteet ja motivaatio ratkaisemaan miten hyvin menestytään. JBA on hyvä joukkue, joka on haastanut hienosti sarjan kärkijoukkueita. He ovat joka tapauksessa tarjoamassa meille hienon ottelusarjan. Samalla Ura Basketia valmentanut JBA:n päävalmentaja Tupamäen Mikko tulee entiseen kotisaliinsa yrittämään otteluvoittojen ryöstöä. Kaikki mukaan osoittamaan että eipä onnistu!

Tervetuloa ke 7.3.2018 klo 18.30 Littoisten Monitoimitalolle pudotuspelien avaukseen kannustamaan joukkueemme playoffien hyvään alkuun!

Yhteistyössä