Reijo Nikander on poissa

(10.6.2023) Suomikoriksen Grand Old Man Reijo ”Niku” Nikander on kuollut. Reijo kuoli lauantaina 10. kesäkuuta 89 vuoden ikäisenä. Reijo Nikander jätti pitkän valmentajauransa aikana jälkensä myös Ura Basketin toimintaan.

Monipuolinen urheilumies

Pikkupoikana sotien jälkeen Reijon kesät kuluivat Turun Urheiluliiton yleisurheilutreeneissä ja talvet jumppa- ja korisharjoituksissa. Aikuisiällä Reijo hurahti moottoriurheiluun. Hän ajoi jäärataa ja rallikisojakin. 1970-luvulla hän osallistui usein SM-tason liikennekilpailuihin. Penkkiurheilijana Reijo oli kaikenlaisen urheilun suurkuluttaja aina viimeisiin elinpäiviinsä asti.

Koriksen parissa yli 70 vuotta

Koripalloiluun Reijo tutustui vuonna 1947 Turussa Klassikon koululla. Pari vuotta myöhemmin Turussa vaikutti mormonipappi Robert Petersen, jonka innoittamana Reijo menetti lopullisesti sydämensä lajillemme.

Pitkä valmentajaura

1960-luvun alussa Reijo aloitteli koriksen kerho-ohjaajana Vasaramäen ja Pansion kouluilla. Parin vuoden päästä hän oli jo TuTo:n junnuvalmentaja, ja tehtäviä alkoi kasaantua aina vain lisää. Hulluimpina aikoina hänen vastuullaan oli samanaikaisesti yhdeksän joukkuetta ja viikossa 13 harjoitukset! Aikalaiset muistavat, miten Reijo kuljetti pakettivolkkarillaan vaivojaan säästämättä junioreita harjoituksiin ja peleihin.

1980-luvun puolivälissä Reijo siirtyi muutamksi vuodeksi Turun Rientoon ja 90-luvun alussa edelleen Turun NMKY:hyn Jari Rannikon apulaiseksi. Teemu Rannikon johdolla palkintokaappiin kertyi kolme junioreiden SM-kultaa ja pari Scania Cupin mestaruutta.

Ura Basketiin Reijo liittyi 2000-luvun taitteessa. Hän toimi seurassamme useita vuosia Jukka Lindbergin apuna sekä pitkien poikien yksilövalmentajana. Viimeiset elinvuotensa Reijo oli tuttu näky katsomossa sekä junioreiden että edustusjoukkueemme otteluissa.

Juniorivalmennus elämäntyönä

Reijon juniorikoulun läpi kulki vuosikymmenten aikana satoja nuoria. Maajoukkueratsut Tapio Sten ja Pekka Kurvinen ovat näistä tunnetuimpia. Valmentajana Reijo korosti ja vaati pelaajiltaan aina terveitä elämäntapoja sekä hyviä käytöstapoja.

Eläkkeelle jäätyään Reijo kiersi monet koripallon arvokisat Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Värikkäänä sanataiturina hän oli aina pidettyä matkaseuraa. Viimeiset elinvuotensa Reijo vietti turkulaisessa hoivakodissa.

Korisväki jää kaipaamaan Reijon energiaa, elämäniloa ja huumorintajua. Ilman Reijoa maailma on hyvin paljon tylsempi paikka…

Ura Basket ottaa osaa omaisten suruun ja kunnioittaa Reijon elämäntyötä suomalaisen koripalloilun hyväksi.

Yhteistyössä