Reijo Nikanderille elämänurapalkinto

(24.1.2016) Varsinais-Suomen Urheilugaalassa palkittiin lauantai-iltana alueemme parhaat urheilijat ja urheiluteot. Reijo ”Niku” Nikander, 82, sai palkinnon mittavasta elämänurastaan Turun seudun juniorikoriksen parissa. Oheisena on otteita Reijon muisteloista parin vuoden takaa.

Koriksen parissa pian 70 vuotta

”Vuonna 1947 tämä korisharrastukseni taisi alkaa Turussa Klassikon koululla. Muistan, kun pari vuotta myöhemmin Turun kaduilla kulki pallo kainalossa suomea oudosti mongertava mormonipappi Robert Petersen. Hän kokosi poikia kadulta mukaansa koristreeneihin ja Roban ansiosta minäkin sitten lopullisesti menetin sydämeni lajille”, Reijo kertoo polveilevaan tapaansa, jossa henkilöt, vuodet ja tapahtumat vilahtelevat värikkäästi.

Pitkä valmentajaura

”1960-luvun alussa aloittelin sitten koriksen kerho-ohjaajana Vasaramäen ja Pansion kouluilla. Parin vuoden päästä olin jo TuTo:n junnuvalmentaja, ja tehtäviä alkoi kasaantua aina vain lisää. Hulluimpina aikoina vastuullani oli samanaikaisesti yhdeksän joukkuetta ja viikossa 13 harjoitukset!” Reijo siunailee.

”1980-luvun puolivälissä sukseni menivät TuTo:n kanssa lopulta ristiin ja siirryin Turun Rientoon. 90-luvun alussa Rannikon Rönä pyysi minua lahjakkaan TuNMKY-80:n valmennukseen mukaan. Teemu Rannikon johdolla voitimme kolme junioreiden SM-kultaa ja pari Scania Cupin mestaruutta. Jatkoin sitten joitakin vuosia myös TuNMKY-84:n mukana.”

”Urassa olin piipahtanut jo 90-luvun alussa kylävalmentajana, mutta varsinaisesti tulin seuraan 2000-luvun taitteessa. Ensin olin A-poikien apuvalmentajana ja sitten useita vuosia Ura-90:n joukkueessa Lindbergin Jukan kaverina. Joinakin vuosina neuvoin Uran Junioriakatemian kavereita ja pitkien poikien ryhmää. Hyvin ne minua jaksoivat kuunnella. Eivät ainakaan tällaista vanhaa äijää kehdanneet salista pois potkia”, valmentajavelho virnuilee.

Juniorivalmennus elämäntyönä

Nikun juniorikoulun läpi on kulkenut vuosikymmenten aikana satoja nuoria. Tapio Sten ja Pekka Kurvinen ovat varmaan tunnetuimpia”, Reijo mainitsee ensin takavuosien maaotteluratsut. ”Eniten mieltäni kuitenkin lämmittää, kun näen vanhojen junioreitteni tuovan nyt omia lapsiaan ja lapsenlapsiaan koriksen pariin”, Reijo valaisee juniorityönsä syvintä olemusta hetkeksi vakavoituen.

Ura Basket lämpimästi onnittelee Reijoa merkittävästä huomionosoituksesta!

IMG_3454

Yhteistyössä