Tapio Nieminen 50 v!

(16.11.2017) Pitkän linjan koripallomies Tapio ”Tapa” Nieminen täyttää torstaina 16. marraskuuta pyöreät 50 vuotta. Seuraavassa Tapan vaiheita yli 40 vuoden pituiselta koristaipaleelta.

FoKoPon kasvatti

Suomi-koriksella oli 1970-luvun puolivälin tienoilla hyvä buumi päällä, niin Forssassakin.

”Vuonna 1976 eli 9-vuotiaana tämä minun koripallourani käynnistyi Forssan Koripoikien mikrojoukkueessa. Koripallo oli lajina juuri niihin aikoihin vahvasti nousussa Forssan suunnalla. FoKoPolla oli ykkösdivarissa jenkkipelaajia, ja se tietysti kiinnosti kovasti”, Tapa muistelee.

”Sen ajan pikkupoikien tapaan liikuimme ja pelasimme tietysti kaikenlaisia pelejä kavereiden kanssa omaehtoisesti. Pesäpalloa pelasin jonkun verran Forssan Alussa, mutta koris vei pian selvästi voiton.”

Tärkeitä vaikuttajia

Hyvien junnuvalmentajien ansiosta forssalaisille alkoi tulla menestystä aina junioreiden SM-mitaleita myöten.

”Ensimmäinen valmentajani oli Mika Kujala, joka muuten nykyään on Turun kaupunginteatterissa näyttelijänä. Pekka Suonpää oli seuraava innostaja junnuvuosina. Pekka Saros toimi puolestaan tärkeät B- ja A-junnuvuodet valmentajanani. Hän oli opettajamiehenä ihmisläheinen kaveri. Kaiken kaikkiaan meillä oli siihen aikaan Forssassa todella hyviä valmentajia”, Tapa kiittelee.

Kari Kulonen oli minua muutaman vuoden vanhempi, mutta taitavana ja värikkäänä pelaajana tärkeä esikuva meille nuoremmille forssalaisille. Hän veti paljon porukkaa treenaamaan ja ulkokentille pelaamaan. Kannihan voitti aikanaan kadettien EM-kisoissa korikuninkuuden ja johdatti Suomen peräti neljänneksi.”

Komea pelaajaura

Tapa pelasi SM-sarjaa kaikkiaan 13 kautta, joista kymmenen kotiseurassaan Forssan Koripojissa.

”17-vuotiaana nousin miesten I-divarijoukkueeseen, ja kolmannella divarikaudella me sitten nousimme SM-sarjaan. Käytännössä koko joukkue oli forssalaisia. Siitä alkoi pääsarjaura, joka kesti kaikkiaan 13 kautta”, Tapa summaa.

”Kausi 1993 – 94 oli Forssassa oikein koriksen juhlaa. Kyseisellä kaudella Alun naiset voittivat SM-kultaa ja FoKoPon naiset pronssia. Me miehet pelasimme lopulta Alkua vastaan kiihkeissä pronssimatseissa ja voitimme naapuriseuran kahden ottelun yhteistuloksella eli Alkukin tuli kuitenkin neljänneksi! SM-pronssin lisäksi me saimme samalla kaudella myös Cup-hopean. Itsekin pelasin tuolloin tosi isossa roolissa ja varmaan urani parhaan kauden”, Tapa kertaa forssalaisen koriksen kulta-aikoja.

Tapan pelaajakortti

 

”Kaksi viimeistä kautta pelasin Ukissa, sain opinnot päätökseen ja lopulta hyvän työpaikan Turusta. Pääsarjapelaamiseni loppui 33-vuotiaana. Aloitin työurani Tekmannilla, joka nykyään on erinäisten yrityskauppojen kautta osa Are-konsernia. Vastaan siellä tätä nykyä sähköosastosta yksikönpäällikkönä, alaisia on viitisenkymmentä.”

Tietotaito jakoon

Pian pelaajauran jälkeen Tapan osaamista tarvittiin niin aikuisten kuin junnujenkin valmentajana.

”Pelailin vielä Sixtyssä divaria 2000-luvun puolivälissä ja olin samalla Ruohosen Juhalle tavallaan apuvalmentajana. Menimme sitten Ronden kanssa vielä vuodeksi Aura Basketin touhuun mukaan, mikä oli kyllä täysin väärä liike. Kausi oli nimittäin erittäin raskas ja johti lopulta SM-sarjapaikasta luopumiseen.”

 ”Sen jälkeen pelaajat hajaantuivat Uraan ja Namikaan ja heillä oli valtava halu näyttää, että ei me näin huonoja olla. Namikahan oli Vyyryläisen Kimmon johdolla vähällä jopa nousta takaisin SM-sarjaan, vaikkei seura silloin missään nimessä olisi ollut siihen valmis. Urakin nousi nopeasti takaisin I-divariin. Eli pelaajat olivat hyviä, homma ei vaan muuten Aura Basketissa toiminut”, Tapa kertaa.

”Junnuvalmentajana vedin Namikan ysikasit pikkumikroista aina B-junnuihin asti. Yhden välivuoden jälkeen valmensin Urassa A-junnuja, Boysia ja lopulta edustusjoukkuettakin, ensin vastuuvalmentajana ja viime kaudella Valpolan Jukan apulaisena.”

Turkukoris sydämen asiana

Viime vuosina Tapa on ollut vahvasti tukemassa Turun seudun juniorikorista Turkukoris ry:n kautta.

”Turkukoriksen kanssa on nyt menossa viides vuosi. Kansainvälisyys kiehtoo; se on ainut tie, miten me voimme viedä tätä omaa koristouhuamme eteenpäin. Alueen nuorten EYBL-joukkueistahan tämä aikanaan lähti ja toiminta on nyt laajentunut vahvasti varsinkin Espanjan suuntaan. Parina kesänä me olemme saaneet sieltä huippuvalmentajia myös Suomeen junnuleiriä vetämään.”

Kehut Kaarinan suuntaan

”Olen viettänyt hienoja vuosia Urassa. Seurana Ura muistuttaa paljon omaa kotiseuraani FoKoPoa aikanaan. Ura Basket on ihmisläheinen porukka ja nimenomaan seura isolla ässällä. Urassa on paljon hyviä ihmisiä, seurahenkeä ja tukea ympärillä. #MeidänJoukkue-slogan on siten sangen osuva”, päivänsankari jakaa kehuja Kaarinan suuntaan.

Syntymäpäivänä korismatsissa – tottakai!

”Nyt synttäriviikolla olen matkoilla, kuinkas muutenkaan, tuolla Espanjan suunnassa. Tänään torstaina olen Madridissa seuraamassa Euroliiga-ottelua Real Madrid – Unicaja Malaga. Synttärivastaanotto voisi olla ottelun tauolla, tervetuloa vaan!” Tapa naurahtaa lopuksi.

Ura Basket lämpimästi onnittelee päivänsankaria merkkipäivän johdosta!

Yhteistyössä