![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyonkuva.jpg)
Seuramme valmentajat Ville Suntioinen ja Pekka Tenhonen matkustivat joulukuussa Ranskaan Lyon Asvelin ja Tony Parker -akatemian vieraiksi, saadakseen uusia ajatuksia paitsi omaan valmentamiseen, niin myös Ura Basketin tyttökoriksen kehittämiseen. Valmennuksellisissa asioissa kaksikko kiinnitti erityisesti huomiota valmentajien väliseen yhteistyöhön ja eräänlaiseen valmennusketjuun. Pelillisissä asioissa huomio puolestaan kiinnittyi pelaajien juoksuvoimaan, pelin kovaan tempoon ja nuorienkin pelaajien koviin ja pitkiin syöttöihin.
FC Lyon Asvel on ranskalainen huippukoripalloseura, jonka miehet ja naiset pelaavat maan korkeimmalla sarjatasolla. Seuran mies- ja naisjaosto on käytännössä erotettuina toisistaan, vaikkakin toimivat teoriassa saman katon alla.Tytöt ja pojat esimerkiksi harjoittelevat ja pelaavat eri halleissa. Tämän Erasmus+ Sport -matkan painopisteeksi valikoitui nimenomaan tyttöjunioreiden harjoittelu, valmennus ja pelaajapolku, sillä Ura Basketin tyttökoris on kasvattanut suosiotaan tasaisesti ja tätä osa-aluetta haluamme seurassa myös kehittää.
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon1.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon2.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon3.jpg)
Lyonissa tyttöjen koripallotoiminta voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan
Emoseura, FC Lyon Asvel Féminin, on perustettu 1946 ja koripallotoimintaa löytyy mini-ikäisistä aina aikuisiin asti. Harrastajia tyttöpuolella on tällä hetkellä 233 (vrt. Ura Basket 104). Seuran vaiherikkaaseen historiaan kuuluu menestyksen vuodet 1970-luvulla, mutta myös aallon pohjalla tuli käytyä vuosina 1983-90, jolloin edustusjoukkue valahti Ranskan 5. korkeimmalle sarjatasolle. Vuonna 1990 seuraan tuli uusi presidentti Sernin Marichal, joka alkoi määrätietoisesti kehittää seuran toimintaa. Vuonna 2011 joukkue nousi lopulta naisten liigaan ja ensimmäisen mestaruutensa se voitti vuonna 2019.
Vaikka nykyinen ammattilaisjoukkueonkin osa emoseuran toimintaa, niin se voidaan silti nähdä erillisinä kokonaisuutena, joukkueen toimiessa teknologiayritys LDLC:n sponsorinimellä LDLC Asvel Féminin. Arki on kovaa työntekoa ja koripallo on näiden naisten ammatti. Edustusjoukkue on kuin oma yritys ja joukkueen toiminta vaatiikin paitsi talousosaamista, niin myös joukon ammattilaisia, niin kentälle, valmennustiimiin, kuin kulisseihinkin.
Kolmantena osana voidaan pitää 15-20- vuotiaille suunnattua Tony Parker Adéquat Akatemiaa, jossa 90 opiskelijaa suorittaa opintoja ja panostaa opintojen ohella täysillä koripalloon. Akatemialla ei kuitenkaan ole omaa joukkuetta, vaan opiskelijat pelaavat Asvelin eri joukkueissa, joista U15 ja U18 ikäisiltä löytyy ns. eliittijoukkue.Akatemia on etäisesti verrattavissa meidän kotimaisiin akatemioihin (HBA, JBA), sillä 15–18 -vuotiaat suorittavat lukio-opintoja ja harjoittelevat aamuisin ja iltapäivisin akatemialla. 18–20 -vuotiailla on puolestaan mahdollisuus hankkia ammattitutkintoon vaadittavaa osaamista, mikäli ura koripalloparketilla ei aukea. Kaikki tarvittava on samalla tontilla; asuntola, koriskentät, ruokala ja koulu. Raha näyttelee suurta roolia ja akatemian ainoa tavoite onkin tuottaa maailmalle mahdollisimman paljon ammattikoripalloilijoita.
Seuran tekemä vierailuohjelma miellytti opintomatkalaisia
– Saimme Lyonissa erittäin lämpimän vastaanoton. Minne ikinä menimmekin, niin valmentajat ottivat meidät loistavasti vastaan. Valmentajat tulivat aina juttelemaan kanssamme ja kertoivat, millaisia asioita aikovat harjoitella. He myös jakoivat osaamistaan avoimesti ja saimme muun muassa kuvata ja videoida harjoituksia täysin vapaasti. Erityisen kiitollisia olemme Asvelin urheilutoimen johtajalle Johanne Gomis´lle, joka oli laatinut meille valmiin ohjelman nelipäiväiselle visiitille. Hyvin laadittu ohjelma piti sisällään akatemialaisten arkeen tutustumista, juniorien harjoitusten ja otteluiden seuraamista, sekä naisten ammattijoukkueen valmistavien harjoitusten seuraamista, Suntioinen luettelee.
Gomis (39v) on itse entinen ammattikoripalloilija, jolla on takana mittava yli 20-vuotinen ura ammattilaisena. Hänen taskustaan löytyy mm. kolme Ranskan mestaruutta (2004, 2005, 2017), EuroCup-mestaruus (2015), sekä Euroliigan mestaruus (2004). Mestaruuksien lisäksi Gomis on edustanut Ranskaa MM-kisoissa 2010. Saimme myös kunnian haastatella häntä ja kuulla mm. naispelaajien palkkatasosta Ranskan pääsarjassa LFB:ssä.
Kuuntele Johannen haastattelu SoundCloudissa
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon4.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon5.jpg)
Valmennusketjusta laatua tekemiseen
Alussa mainitsemamme valmennusketju takaa valmentajien tiiviin yhteistyön ja seuran yhteisen pelitavan kehittymisen minitytöistä ammattilaisiin. Vanhempien ikäluokkien, kuten U18 eliitin apuvalmentajat toimivat usein nuoremmissa ikäluokissa päävalmentajina. Systeemi on suorastaan nerokas, sillä valmennusketjussa tieto pelaajien ja joukkueiden kehittymisestä kulkee viikoittain. Tämän lisäksi valmentajat kokoontuvat säännöllisesti kahden kuukauden välein keskustelemaan mahdollisista haasteista ja tarkastelemaan kuinka kauden alussa asetetuissa tavoitteissa on pysytty. Valmentajat myös käyvät keskustelua minkälaisia pelaajia he kaipaavaan seuraavan vuoden joukkueeseensa ja näitä pelaajia sitten lähdetään alemmissa ikäluokissa kehittämään kohti tulevien vuosien pelipaikkaa. Valmennusketjun lisäksi Lyonissa on luotu toimintamalli, jossa sama valmentaja valmentaa yhtä ikäluokkaa aina kaksi vuotta. Ranskassa sarjat menevät kahden vuoden välein U7, U9, U11, U13 ja U15, mikä osaltaan selittää valmentajille luotua kahden vuoden aikaperiodia saman joukkueen kanssa.
Valmentajien tiivis yhteistyö, seuran yhtenevä pelitapa ja pelaajien kehittäminen pelaajapolun aikana oli mielenkiintoista seurattavaa ja pääsimme lopulta myös haastattelemaan Asvelin minikorisvastaavaa Patrick Hadjia, joka myös johdatti viime kaudella U15-joukkueensa Ranskan mestariksi. Haastattelussa Hadji kertoo mm. valmennus- ja pelifilosofiastaan.
Kuuntele Patrickin haastattelu SoundCloudissa
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon6.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon7.jpg)
Harjoittelussa ja pelaamisessa merkittäviä eroja
Suntioinen ja Tenhonen pääsivät nelipäiväisen vierailun aikana mm. seuraamaan 9–11 -vuotiaiden tyttöjen treenejä, akatemialaisten yksilö- ja ryhmätreenejä sekä perjantaina vielä naisten edustusjoukkueen valmistavaa treeniä ennen lauantain tärkeää sarjapeliä. Lauantai kuluikin sitten otteluita seuratessa.
Ennen kotiinpaluuta Tenhonen ehti näkemään kolme WU9 ja WU11-ikäisten ottelua, Suntioinen näki kaikkiaan kuusi matsia, mukaan lukien naisten liigapelin.
– Lasten ja nuorten tapa tulla tervehtimään kättelemällä teki suuren vaikutuksen. Valmentajaa ja meitä vierailijoita tervehdittiin ennen treenejä kättelemällä ja sanomalla ”bonjour”, mikä loi harjoituksiin lämpimän tunnelman. Harjoituksissa ja itse peleissä suurin ero suomikorikseen on pelaajien juoksuvoima ja intensiteetti. Syynä tähän on se, että harjoituksissa juostaan todella paljon ja kaikki tekeminen tapahtuu isolla, aikuisten kokoisella kentällä. Pelitempo on pienestä alkaen kova. Mini-ikäisten peliaika on 8 x 4 minuuttia ja otteluissa on vain yksi tuomari. Pelikatkoja tulee todella vähän, sillä esimerkiksi vaihtoja ei käytännössä tehdä erän aikana, vaikka tämä sääntöjen mukaan onkin mahdollista, Tenhonen toteaa.
Aamupäivä ammattilaisten matkassa
Perjantaina pääsimme seuraamaan naisten ammattijoukkueen valmistavia harjoituksia ennen lauantain liigapeliä Angersia vastaan. LDLC Asvel Féminin oli kohdannut vastustajansa juuri keskiviikkona Ranskan Cup -ottelussa ja voittanut heidät 11 pisteellä, joten oli todella mielenkiintoista päästä näkemään, kuinka joukkue valmistautuu kohdatessaan Angersin näin pian uudestaan. Saimme luvan osallistua myös joukkueen videopalaveriin, jossa käytiin läpi kolme suurinta kehityskohdetta edellisestä ottelusta. Taktisesti joukkueen valmennus ja pelaajat onnistuivat tehtävässään, sillä Angers kaatui toistamiseen, tällä kerralla 19 pisteellä.
LDLC Asvel Féminin on hyvin nuori joukkue, jossa peräti 8 pelaajaa on alle 25-vuotiaita. Joukkueen suurimmat tähdet ovat marraskuussa 19-vuotta täyttäneet Dominque Malonga ja Juste Jocyte. Malonga edusti Ranskaa Pariisin olympialaisissa ja häntä ennakoidaan varattavaksi WNBA:n varaustilaisuudessa 10 ensimmäisen pelaajan joukossa. Jocyte on puolestaan valittu U18 EM-kisojen MVP-pelaajaksi Liettuan voittaessa mestaruuden vuonna 2022. Nuorella joukkueella on myös nuori, mutta varsin meritoitunut päävalmentaja Yoann Cabioc´h (36v). Nuoresta iästään huolimatta Cabioc´h on ehtinyt valmentamaan 5 vuotta WNBA:ssa osana Chicago Skyn valmennustiimiä ja löytyypä häneltä WNBA:n mestaruuskin kaudelta 2020-21. Vuosina 2022-24 Cabioc´h toimi LDLC Asvel Féminin – joukkueen apuvalmentajana ja saavutti tuolloin Ranskan liigan (2023) ja EuroCupin (2023) mestaruudet. Kaudesta 2024 alkaen Cabioc´h on toiminut naisten joukkueen päävalmentajana ja olikin mahtavaa saada kuulla Cabioc´hn näkemyksiä Ranskan liigan suurimmista haasteista, hänen peli- ja harjoitusfilosofiasta, sekä henkisestä kovuudesta.
Kuuntele Yoannin haastattelu SoundCloudissa
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon8.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon9.jpg)
![](https://urabasket.fi/wp-content/uploads/2024/12/Lyon10.jpg)
Opintomatkan mahdollisti Erasmus+ Sport -hankkeen kautta saatu tukirahoitus.