Ville viihtyy Turussa ja Urassa

(15.3.2019) Kun seurajohto nelisen vuotta sitten aloitti määrätietoisen toiminnan kehittämisen kohti mestaruussarjaa, oli projektin yhtenä peruspilarina ajatus siitä, että voisimme tarjota alueen pelaajille vielä paremman mahdollisuuden pelata Korisliigassa. Teesi on säilynyt hienosti matkassa mukana, joista esimerkkeinä vaikkapa Joona Airenne, Ässä Sandberg ja Ville Hänninen – kaikki kolme alueen kasvattajatoiminnasta ponnistaneita Uran liigapelaajia.

Kuluvalla kaudella lopullisen läpimurron valtakunnallisilla koriskentillä tehnyt Ville todistaa paraikaa, että teesille on pohjaa ja tilausta. Naantalissa syntynyt Hänninen kasvoi koripalloilijaksi NaKossa, ja Turun NMKY:n riveihin hän siirtyi B-ikäisenä. Ura Basket kutsui viimeisenä junnuvuotena.

– Pelasin NaKo:ssa aina C-junnuhin asti, jolloin vaihdon Turun Namikaan. Junnuvuodet olivat oikein hyvät Namikassa, valmentajana minulla oli Lehtisen Petka, kertoo Ville. Petka on ollut merkittävä henkilö junnuvuosissani. Kävin yläasteen Naantalissa, ja tulin urheilulukioon Turkuun. Suhde Petkaan oli sen verran läheinen vikoissa junnuvuosissa, että oli ihan hyväkin, ettei ollut koulussakin opettajana.

Ville osoittaa suurta kunnioitusta niille valmentajille, joiden ohjauksessa hän on saanut juniorina treenata. Niihin kuuluvat muun muassa Janne Koskimies ja Ray Ailus. B- ja A-junnukaudet sujuivat Namikassa viimeistä kautta lukuun ottamatta.

– Silloin vaihdoin Ura Basketiin. Se oli mielestäni siinä kohdassa oikea ratkaisu. Me voitettiin SM-hopeaa, muistelee Ville. Joukkuekaverina tuolloin oli sellaisia perinteisiä uralaisia, muun muassa Matias Suomi, Erkka Lahti, Joona Forsström ja Tatu Savonvirta. Ai niin, ja Riku Laine, vaikka se olikin nuorempi.

Ensimmäiset askeleet liigakentällä Salossa

Nuori mies siirtyi Saloon ja Vilppaaseen heti lukion jälkeen, ja siellä Ville vietti pari vuotta Korisliiga-kuvioissa. Samoihin aikoihin syntyi Salon ja Ultrasin hieno koris- ja katsomokulttuuri. Villen ei kuitenkaan tarvinnut kovin pitkään miettiä vastaustaan, kun keskusteluja Ura Basketin ja Petri Mäkitalon kanssa taas viriteltiin.

– Projekti, jossa ensin haluttiin nousta ylempään divariin ja sieltä Korisliigaan, kiinnosti minua ja sen takia tulin Uraan. Vaikka olenkin Naantalista kotoisin, niin tunnen sellaista turkulaisuutta aika vahvastikin. Se ajoi minut tänne ja sitä päätöstä en ole kertaakaan katunut, summaa Kauppakorkeakoulussa opiskeleva Hänninen. Oli ilman muuta oikea ratkaisu ottaa Korisliiga-paikka vastaan, ja puitteet ovat kunnossa. Ilman takaiskuja voisimme koripallollisesti olla sarjataulukon puolessa välissä.

Ville muistuttaa, että ensimmäiseen vuoteen kuuluu oppiminen, ja tärkeää on pitää katse tulevassa. Oppivuodet ovat jo kokeneen urheilijan mielestä luonnolliset. Junnut ja kuudes pelaaja saavat kiitosta, ja kehuja satelee myös kasvava ja kehittyvä katsomokulttuurin rakentaminen.

Ura Basketin liigan ensi-ilta Kupittaalla 13.10. merkkasi Villelle kolmannen tavoitteensa saavuttamisen.

Entä miltä tuntui astua ensimmäisen kerran Korisliigassa Kupittaan kotiparketille uutuuttaan loistavassa kotikaupungin palloiluhallissa, kun katsomossa oli yli 2.500 korisfania? Ville ei pienestä dramaattiseksi heittäydy, mutta tunnustaa, että moni ajatus ennätti käymään mielessä.

– Asetin itselleni tavoitteen noin viisi vuotta sitten ja se oli kutakuinkin silleen, että joko olen niin hyvä koripallonpelaaja, että pelaan täysammattilaisena eikä tarvitse muusta elämästä miettiä. Tai sitten toinen vaihtoehto on se, että tavoitteena oli Kauppakorkeakouluun pääsy; olisi hienoa asua Turussa, opiskella Kauppakorkeakoulussa ja pelata Korisliigaa, kertoo Hänä. Muistan, kun eka derby Saloa vastaan lähti, että kävin näitä ajatuksia mielessä alkulämmittelyn aikana.

Junnuille terveisiä

Urheilijan kasvuun ja treenaamiseen kuuluu kaiken yhteisöllisyyden, tavoitteellisuuden ja saavutuksien lisäksi myös vaikeita kausia. On loukkaantumisia, motivaation puute saattaa hetkellisesti vaivata ja koulukin tarttis hoitaa kunnialla. Raskaita kokemuksia on takana, ja etenkin ylikunnosta kärsiminen lukion ensimmäisen vuoden aikana inspiroi Villen lähettämään tärkeitä terkkuja junnupelaajillemme.

– Itse olen oppinut sen, että kannattaa pitää itsestään huolta. Kokonaisuus on sellainen asia mikä on tosi tärkeä olla hallussa. Silloin, kun kärsin ylikunnosta, oli päivittäinen rytmi selkeästi liian kova. Lepo ja ruokailu ovat tosi tärkeitä ja jos joku niistä unohtuu niin se johtaa helposti ongelmiin, alleviivaa Hänninen. Omaa kroppaa pitää kuunnella. Joskus liika on liikaa ja se kostautuu.

Nykyään löytyy koriksen ulkopuolelta varaventtiilejä, joiden avulla ajatukset ohjautuvat muualle. Koti ja tyttöystävä, kaveripiiri, hetket ihan itsekseen, mutta myös yhteiset jutut joukkuekavereiden kanssa tuo lisäenergiaa.

– Pelikavereiden kanssa tykätään käydä avannossa Littoisten järvessä. Jenkitkin on käynyt, mutta yleensä se on jäänyt heiltä kertaan tai kahteen. Yllättävän rohkeasti he ovat osallistuneet, mutta kyllä he oikein ihmeissään ovat kun he näkevät suomalaisen saunomiskulttuurin ja järvessä pulahtamisen.

Asenne kohdallaan kohti kevään viimeisiä pelejä

March Madnessin toisen puoliskon kynnyksellä Ville on chill. Keskiviikon kotivoitto KTP-Basketista oli hyvän joukkuetekemisen summa, ja edessä on vielä kuusi ottelua, joista neljä Kupittaan kotiparketilla. Panosta on tässä kaudessa vielä paljonkin, ja se on joukkueella hyvin mielessä.

– Mielestäni voitto Kotkasta osoittaa sen, että kyllä me oikeasti aiotaan taistella loppuun asti. Lähtökohta on se, että meillä on tuollainen asenne. Musta tuntui, että keskiviikkona se yllätti katsomonkin. Jos jatketaan samalla asenteella, niin meillä on kaikki mahdollisuudet ottaa joka pelistä voiton. En näe siinä mitään ongelmaa, kuittaa Ville. 

Kupittaan kotiyleisö saa nyt kaipaamansa asennetta ja joukkuetekemistä edarilta. Joukkuehenki kantautuu katsomoon ja sieltä taas takaisin kentälle meidän joukkueen tueksi. ”Hänä” kutsuukin kaikki mukaan kannustamaan hullun maaliskuun peleihin osat 4 ja 5.

– Kaikki ne, jotka eivät olleet sitä näkemässä viimeksi niin ilman muuta hallille!

March Madness osa 4/5
Ura Basket vs. Kauhajoki
Kupittaan palloiluhalli, 23.3. klo 17

Osta lippusi ennakkoon Lippupisteen verkkokaupasta

Kuvat: Ville Vuorinen

Tagged under

Yhteistyössä