Erasmus+ Sport -hankkeemme välitilinpäätös – opittua ja omaksuttua

(31.5.2025) Opintomatkat Eurooppaan vielä jatkuvat, mutta kun matkoja jo on tehty seitsemän, on hyvä pysähtyä opitun ääreen ja katsoa samalla eteenpäin.

Oppia koko seuran tarpeisiin

Hakemuksessa olemme luvanneet pitää huolta, että matkojen anti koituu koko seuran uudeksi osaamiseksi. Organisaatiota ja valmennusta siis kehitetään. Valmennuspuolella Badalonasta opittiin muun muassa erilaisia ratkaisuja junioreiden kehittämiseen tasoryhmissä. Jos kehittyminen on tärkeysjärjestyksessä korkealla, on oppimisympäristön oltava hyvä ja pelaajan tasolle sopiva.

Oikea oppimisympäristö

Joventut Badalonassa (lempinimeltään Penya) pelaajat harjoitusryhmiin jakaa seuran valmennuspäällikkö. Joukkue ei siis ”omista” pelaajaa, vaan pelaaja on ennen kaikkea seuran pelaaja. Penyalla onkin kivikova maine pelaajien kehittäjänä.

Ja siinä missä valmentajan tehtävä on sanoa pelaajalle ”Tuo ei kelpaa”, saattaa Penyassa valmennuspäällikkö sanoa saman valmentajille. Laatua on helppo valvoa, kun on oma halli, jossa kaikki harjoitukset pidetään.

Tuliaisina Badalonasta saimme opintomateriaalia videoiden muodossa Uran valmentajille. Klippejä matka tuotti 150 kpl. Loistava drillikirjasto!

Penyan toimitusjohtaja Jordi Marti sekä koripallotoiminnan johtaja Aitor Lopez kertovat meille seuransa toimintaperiaatteista.

”Girls just want to run”

Lyon Asvel -matkan kotiintuomisina oli ennen kaikkea käsitys siitä, missä mennään eurooppalaisessa suurseurassa, nimenomaan tyttöjen nuorimmmissa ikäluokissa.
Lyhyt analyysi: mennään kovaa ja juostaan paljon. Ja syötöt ovat kovia ja tarkkoja. Ihan perusasioita harjoitellaan. Samalla kuitenkin pienetkin ideat ja harjoitteiden erilaisuus pistää kriittisesti miettimään omia harjoituksiaan Piispanristillä.

Liettuan maajoukkuepelaaja Justė Jocytė,Ville Suntioinen ja Ranskan maajoukkuepelaaja Dominique Malonga.

 

Ura Basketin Soundcloudissa Ranskan matkan tuottamat podcastit

Tuliaisina Lyonista tallensimme viisi podcast-jaksoa, jotka ovat kuunneltavissa Ura Basketin Soundcloudissa https://soundcloud.com/ura-basket

Kunkin jakson kohdalla klikkaa Ura Basketin logoa, niin saat tarkemman selostuksen podcast-jakson sisällöstä.

YC1
ASVEL Féminin’in naisten ammattilaisjoukkueen päävalmentaja Yoann Cabioc’h (36v) on valmentanut WNBA:ssa viisi vuotta. Hän kertoo ajatuksiaan Ranskan liigan suurimmista haasteista, peli- ja harjoitusfilosofiastaan, ja henkisestä kovuudesta. Hänen puheessaan usein mainitsema ”Dom” on joukkueen iso tähti, 19-vuotias ja 198cm pitkä Ranskan maajoukkuepelaaja Dominique Malonga.

YC2
Yoann Cabioc’h kertoo ajatuksiaan juniorivalmennuksen suurimmista virheistä ja siitä, missä vaiheessa pelaajille opetetaan strategiaa ja taktiikkaa. Ja siitä pitääkö tilanteet pelissä nähdä vai tuntea.

JG
Asvel Féminin’in harjoituskeskuksen urheilujohtaja, Johanne Gomis (39v) toimi emäntänämme opintovierailun aikana.

Ranskan maajoukkueessakin pelannut Gomis pelasi urallaan yli 20 vuotta ammattilaisena voittaen mm. Ranskan mestaruuden kolmesti (2004, 2005 ja 2017), sekä Euroliigan (2004) ja EuroCupin (2015) kertaalleen.

Hän kertoo naisten palkkatasosta Ranskan liigassa LFB:ssä sekä naisten ammattikoripallosta, sen business-puolesta, ja joukkuekemiasta.

Ville Suntioinen, Asvel Lyonin urheilutoimenjohtaja Johanne Gomis ja Pekka Tenhonen

PH1
Patrick Hadji on Asvelin tyttöpuolen mikro- ja minikorispäällikkö.
Viime kaudella hän johdatti seuran WU15-tytöt Ranskan mestareiksi. Hän kertoo seuravaksi ajatuksiaan valmentamisesta ja peli- ja harjoitusfilosofiastaan sekä siitä, mitkä ominaisuudet auttavat pelaajaa kehittymään. Ja mitkä ovat juniorivalmentajan suurimmat virheet?

PH2
Patrick Hadji kertoo ajatuksiaan nuorimpien ikäluokkien fyysisestä valmennuksesta ja siitä, millaisia asioita hän painottaa. Lopuksi sekä Patrick että urheilutoimenjohtaja Johanne Gomis kertovat, mikä tekee koriksesta hauskaa.

Haemme edelleen lisää oppia Euroopasta. Opintomatkamme jatkuvat hankerahamme turvin syksyllä.