Itärajalle euro-Katajan vieraaksi

(18.10.2019) Syyskauden pisin tauko peleistä alla ja seuraavana kohteena kaukana idässä, Joensuu. Meidän edari on esittänyt alkukaudesta lupaavia otteita parantaen peli peliltä. Kaksi edellistä ottelua on päättynyt voittoon. Viimeisin suorastaan häikäisevällä esityksellä monnarilla. Fiba Europe Cupin lohkovaiheeseen itsensä selvittänyt Kataja Basket on erinomainen mittari Meidän joukkueen todellisesta tasosta.

Tyrell Green on osunut keskimäärin 4,75 kertaa kaaren takaa

Isäntä Kataja Basket

Jos on Ura Basket eGameStarsin alkuohjelma ollut tiheä, niin lauantaisen isännän ohjelma on ollut lähes tuplaten tiheämpi. 16 päivään Kataja Basket on pelannut 7 ottelua, joista viisi Korisliigaa ja päälle vielä kaksi Fiba Europe Cupin karsintaa virolaista University of Tartua vastaan. Karsintojen ensimmäisen ottelun Kataja hävisi 78-72 vieraskentällä, mutta 99-87 voitolla kotona Kataja selvitti tiensä Cupin lohkovaiheeseen. Luvassa on siis joensuulaisille kovaa reissaamista tulevina viikkoina, sillä kolmen viikon sisään tulee matkat niin Puolaan, Tanskaan kuin Unkariinkin. Johtuen europeleistä Katajalla on kotoisessa Korisliigassa yli kuukauden tauko vieraspeleistä, jonka aikana he pelaavat peräti 7 peräkkäistä kotiottelua.

Kuten niin moni Korisliiga-seura, niin myös Kataja on uudistunut rankasti viime kaudesta. Viime kauden kantavat voimat Topias Palmi ja Ilari Seppälä ovat löytäneet uudet osoitteet Euroopasta, Tommi Huolila puolestaan päätti uransa jatkuvien terveyshuolien takia. Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat vaihtuneet viime kaudesta. Tulopuolella joensuulaiset onnistuivat nappaamaan yhden kesän kiinnostavimmista kaloista, kun jatkuvaa kehitystä osoittanut Aapeli Alanen otti suunnaksi Joensuun. Atleettisesta Alasesta on puhuttu seuraavana Katajan kautta Eurooppaan itsensä selvittäneestä pelaajasta. Meille viime kaudelta erityisen tuttu Fiifi Aidoo siirtyi myös kesällä Pohjois-Karjalan ylpeyden riveihin. Kauden alku on Fiifille ollut vaikea erityisesti hyökkäyspäässä Korisliigassa. Pisteitä on syntynyt 8,8 pistettä per peli, mutta heittopeli on takkuillut todella pahasti, kolkit ovat uponneet 2/23. Puolustuspäässä Fiifi on uloittuvuutensa ja urheilullisuutensa ansiosta edelleen erittäin inhottava tapaus.

Vahvistuspuolella Kataja on kahden miehen osalta osunut kultasuoneen. Sentteri Brandon Walters on ollut korin läheisyyksissä kovaa valuuttaa, takoen lähes 20 pistettä peliä kohden sekä blokaten vastustajan yli 2 kertaa ottelua kohden. Takamies Jarred Ogungbemi-Jackson (18,4 p) puolestaan on ollut joukkueensa pelin sielu vauhdikkaalla pelinjohdollaan. Lyhyestä varresta huolimatta Ogungbemi-Jackson on repinyt eniten levypalloja Katajasta, 7,6 ottelua kohden. Kolmas vahvistus, laituri Jarekious Bradley puolestaan tuo joukkueelleen heittovoimaa sekä kovia korille ajoja. Viimeisimpänä Katajaan liittynyt Omar Calhoun on Suomi-koriksen ystäville tuttu jo aikaisemmilta vuosilta. Kaudella 2016-17 Calhoun voitti Espoo Unitedin kanssa divari A:n ja nousi Korisliigaan. Hän pelasi myös Unitedin ainoaksi jääneellä Korisliiga-kaudella Espoossa, ollen joukkueensa paras piste- ja levyrimies.

Marius van Andringaa ei ole saatu vielä parhaalla tavalla käytettyä

Ura Basket eGameStars valmiina koitokseen

Edustusjoukkueemme on saanut levätä hieman kahden voittoisan ottelun jälkeen ja onkin täynnä virtaa pelipäivän aattona. Katajan pelaamista on ehditty scouttaamaan harvinaisen paljon ja samalla miettimään omat hyökkäyskuviot kuntoon vastustajaa ajatellen. Lauantain kokoonpano on alkukaudelta tuttu, tosin nuoret herrat Lauri Hänninen ja Edvard Gullichsen jäävät kotipuoleen divarijengin vahvistukseksi. Ville Hännisen paluuta saamme vielä hetken valitettavasti odotella..

Alkukauden puhutuimpia pelaajia koko liigassa on ollut Stephaun Branch, joka valittiin menneen viikon pelaajaksi Eurobasket.comilla. Steph on liigan tilastoissa useassa kategoriassa kärjessä ja johtaa tehokkuustilastoja murskaavasti 35,5 keskiarvolla, toisena olevan Kouvojen Duke Sheltonin tilastoidessa 25,8 keskiarvolla. Toinen koko liigaa puhuttanut pelaaja on Trey Niemi, joka puolestaan sai viikon pelaaja tittelin Elisa Viihde Sportin Korismaanantaissa. Erityiseksi valinnan tekee se, että kyseessä on ensimmäinen Korismaanantaipelaaja ikinä. Trey (16p/peli) on tällä hetkellä Karhubasketin Okko Järven takana toiseksi paras suomalainen korintekijä. Preseasonilla ikävästi loukkaantunutta Marius van Andringaa ei ole vielä osattu käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi, mutta Villen paluu tulee varmasti parantamaan tätä tilannetta.

Steph Branch on ollut sarjan tehokkain pelaaja tähän mennessä

Coach Kristian Palotien otteluennakko

”Kataja jatkaa suomalaisen koripallon eteenpäin vientiä pelaamalla jälleen eurosarjoissa. Organisaatio on myös onnistunut rekryämään todella kovan ulkomaalaisnelikön kovien kotimaisten pelaajien ympärille. Erityisesti puolustuspäässä joensuulaiset ovat parhaimmillaan todella inhottavia. Meidän pitää pystyä puolustuksellisesti kontrolloimaan heidän match-up -edut ja päästävä avoimelle kentälle juoksemaan. Se ei ole kovin helppo tehtävä eikä etenkään yli 8h bussimatkan jälkeen.”

Kataja Basket – Ura Basket eGameStars lauantaina klo 17:00. Ottelu tutusti katsottavissa Elisa Viihde Sportilta.

Kuvat: Hannu Tuominen

Yhteistyössä